Zuilichem onverzwaarde dijk

Op dit forum zijn alle vragen en nieuwtjes welkom mbt de historie van de Bommelerwaard. Merk op dat genealogische en archeologische berichten beter in hun eigen forum geplaatst kunnen worden.

Moderator: josdekloe

Plaats reactie
vergt
Berichten: 31
Lid geworden op: wo jan 21, 2015 3:30 pm

Zuilichem onverzwaarde dijk

Bericht door vergt »

In 1990 kwam ik voor het eerst in Zuilichem en van inwoners daar hoorde ik, dat daar de dijkverzwaring reeds plaatsgevonden had. Een stuk of tien panden waren er van de dijk verwijderd en enkele ervan vervangen voor nieuwbouw. Sinds de stichting Vier Heerlijkheden een ruime fotocollectie op het Web heeft gezet is het goed mogelijk om met behulp daarvan een beeld te krijgen van hoe Zuilichem eruit zag. Met enig gescharrel en gezoek leidde dat tot een overzichtsschets die ik op het web heb gezet voor mensen zoals ik- import- of voor jongere autochtonen van na 1980.
Mogelijk, dat kenners van Zuilichem verbeterpunten vinden en ik zie uit naar hun reactie of persoonlijk bericht. groet Vergt
https://photos.app.goo.gl/gdxHtbzmi9bbAU3E9 link naar de 2 plaatjes
vergt
Berichten: 31
Lid geworden op: wo jan 21, 2015 3:30 pm

Re: Zuilichem onverzwaarde dijk

Bericht door vergt »

Zuilichem, benedeneind, groene kruisgebouw - meidijk

Door Gijs van steenbergen werden mij enige tips toegevoegd over het benedeneind van Zuilichem en dat vulde een manco in mijn kennis flink aan. Niettemin was het puzzelen om te snappen wat wat is op de 3 foto's in relatie tot lucht-foto's van de RAF, (royal air force) en topotijdreis. Daarnaast vrees ik ontwikkelingen sinds 1990 toen ik hier kwam wonen tot heden gemist te hebben omdat elders van alles (acuut) gesloopt dreigde te worden. Even goedkoop digitaal fotograferen deed ik pas in 2007.
Na alle ongedateerde foto's en kaartbeelden uitgebreid met elkaar vergeleken te hebben leek het interpreteren van de foto's het handigst. Dat wil zeggen huidige huisnummers verbinden aan de oude panden die je op de foto's ziet. Een overzichtsschets als van Zuilichem-centrum is van 12 (meest kleine) panden waarvan weinig détails bekend zijn moeilijk te maken; dat blijft onduidelijk gepriegel.
Hoewel veel duidelijk werd, bleven er nog wel enkele zaken wringen:
- De foto van de kaft van Jan van Brakels boek over "Wonen en werken van Zuilichemmers in vroeger tijden" is voor de nrs 103 tm 111 lastig te interpreteren. Gelukkig vullen dr. Van Beeks foto's dit vrij goed aan. 4HH, Z10B03, 04 en 10.
- Het pand waarin Jilis van Loopik woonde (foto 89) en dat in 1946 werd afgebroken vind ik niet terug op de RAF luchtfoto's. Die locatie lijkt daarop al leeg.
Daarnaast moest ik hier en daar wat interpreteren omdat in de jaren 50 en 60 ook afgebroken en (ver-, ge-)bouwd is.
-nr 109 is gewijzigd in een NZ georiënteerd pand dat nu weer OW georiënteerd is.
-Bij verdwenen handel in Zuilichem vinden we een vroeg 20e eeuws kruideniers-pandje (foto Z01035) dat vermoedelijk nr 105 is, maar het kan ook 115 zijn geweest.
-Achter de "hooiberg" 117 lijkt een jaren 50 huisje met schuur erachter gebouwd te zijn dat in middels voor een veel ruimer pand heeft plaatsgemaakt.

Bijzonderheid op foto Z10B03 is, dat de provisorische stoep van de tot onderweg verlaagde dijk hier net boven komt. Hetzelfde is zichtbaar op toptijdreis 1981-9.
Daarnaast valt nog op, dat de nummers waaldijk 113 en 123 niet voorkomen. Dit kan duiden op sloop; denk aan het pand waar Jilis van Loopik woonde. En voor nr 113 was op de RAF foto wel een pand voorhanden, maar geen nog bestand pand.
foto/tek 4 tm 8:
https://photos.app.goo.gl/gdxHtbzmi9bbAU3E9

Aanvullingen en correcties zijn natuurlijk zeer welkom hier op het forum of op
janeric.dilz@gmail.com vrgr jed
Plaats reactie