NIEUWS VAN HET STREEKARCHIEF BOMMELERWAARD

Op dit forum zijn alle vragen en nieuwtjes welkom mbt genealogie van personen uit de Bommelerwaard

Moderator: josdekloe

Post Reply
Jan Buylinckx
Posts: 8
Joined: Tue Mar 20, 2007 5:36 pm
Location: Hedel

NIEUWS VAN HET STREEKARCHIEF BOMMELERWAARD

Post by Jan Buylinckx »

Geboorteakten 1909 en overlijdensakten 1959 online
De geboorteakten zijn openbaar na 100 jaar, de overlijdensakten na 50 jaar. Daarom zijn zojuist de geboorteakten van alle Bommelerwaardse gemeenten over 1909 en de overlijdensakten over 1959, geïndexeerd en wel, op de website van het Streekarchief gezet.
De huwelijksakten zijn openbaar na 75 jaar, maar de akten over 1933 en 1934 zijn nog niet gedigitaliseerd en dus zijn de huwelijksakten tot en met 1932 in te zien op de site. We hopen in 2010 weer een aantal registers te digitaliseren en dan zullen we voortaan steeds op 1 januari weer een jaar van de akten toevoegen aan de openbare gegevens op de site.

Uitbreiding indexering burgerlijke stand
In 2009 is begonnen met het uitbreiden van de bestaande index op de geboorteakten en de overlijdensakten. Van de geboorteakten wordt nu ook het geslacht van de geborene opgenomen en de namen van de ouders. Van de overlijdensakten wordt nu het geslacht en de leeftijd van de overledene toegevoegd, alsmede de namen van de (ex-)partners en de ouders. Het is een project van lange adem. Wie wil helpen is welkom (info: info@streekarchiefbommelerwaard.nl).

Indexering DTB-registers
De indexering is zo ongeveer voor 50% gereed. De meeste van de nog niet geïndexeerde registers kunnen op de site al wel digitaal worden doorgebladerd. We doen ondertussen moeite om bij de kerkgenootschappen in de streek die hun archief niet hebben overgedragen aan het streekarchief de nog aanwezige dtb-registers te lenen om ze te scannen. Dat project hopen we in 2010 af te ronden.
Inmiddels is het wellicht wel goed om te beseffen dat de serie dtb-registers van het streekarchief veel uitgebreider is dan de serie fotokopieën van dtb-registers in het Gelders Archief.

Digitalisering weekblad De Toren
Toegevoegd aan de krantenviewer zijn 40 jaargangen van het Weekblad De Toren 1969-2008. Ze zijn op elk woord doorzoekbaar. Buitengewoon gemakkelijk ook voor het nazoeken van familie-advertenties. De Stichting Vrienden van het Streekarchief maakte de digitalisering mogelijk.

Digitalisering almanakken
Het Streekarchief gaat in 2010 een serie 18e en 19e eeuwse Zaltbommelse almanakken digitaliseren en via de krantenviewer op de site doorzoekbaar maken op elk woord. Bij het project zijn niet alleen de almanakken van het streekarchief betrokken, maar ook die in het bezit van het Stadskasteel Zaltbommel en enkele grote Nederlandse bibliotheken. De almanakken zijn ook van belang voor genealogen aangezien zij uitgebreide lijsten van bestuurders van de dorpen in de streek en de stad Zaltbommel bevatten en namen van leden van rechtbanken, waterschapsbesturen, e.d. Het project wordt betaald door de Stichting Vrienden van het Streekarchief Bommelerwaard.

Vrienden
Sommige instellingen op het gebied van genealogie zijn begonnen met het vragen van geld voor hun digitale dienstverlening (CBG, Gemeentearchief Amsterdam). Het Streekarchief wil de dienstverlening graag gratis houden, zo lang dat kan. De bezuinigingen bij de overheid zorgen er voor dat de verdergaande digitalisering van genealogische bronnen momenteel nauwelijks meer mogelijk is. Zo zal de digitalisering van de huwelijksbijlagen moeten wachten op betere tijden. In deze moeilijke tijden is de hulp van de Stichting Vrienden van het Streekarchief voor het streekarchief erg belangrijk. Voor 15 euro per jaar kunnen particulieren donateur worden. Voor meer informatie: http://www.streekarchiefbommelerwaard.n ... &Itemid=96

Notariële repertoria
De repertoria van de Bommelerwaardse notarissen (1811-1915) zijn inmiddels gedigitaliseerd. We hopen die bestanden in 2010 op onze website te kunnen zetten, zodat iedereen er digitaal thuis doorheen kan bladeren. Voor indexering van de repertoria, laat staan voor de akten zelf, zijn vooralsnog geen middelen. Ook het digitaliseren van alle akten behoort niet tot de mogelijkheden.


Ik wens jullie allemaal een fantastisch (genealogisch) jaar toe.


Jan Buylinckx,
streekarchivaris.
Post Reply