Brakel, Monnikenland - willem ruijter alias van gelove

Op dit forum zijn alle vragen en nieuwtjes welkom mbt genealogie van personen uit de Bommelerwaard

Moderator: josdekloe

jan van willigen
Berichten: 6
Lid geworden op: zo jan 10, 2010 3:11 pm

Brakel, Monnikenland - willem ruijter alias van gelove

Bericht door jan van willigen »

In het Spijker in Brakel was ooit een fraaie verzameling 17e eeuwse gebrandschilderde glazen. Deze is grotendeels verloren gegaan. Het lukt ons niet goed om twee kleine ronde ruitjes daarvan thuis te brengen, ondanks een goede beschrijving in het Gelders Archief en de fysieke overlevering van een drietal scherven.

Willem Corstens Ruijter, alias van Gelove woonde met zijn echtgenote Neeltgen Jans te Brakel en was in 1605 aangesteld als rentmeester van het Munnikenland. Hij overleed in 1625. We veronderstellen dat de ruitjes afkomstig zijn van een zoon Jan en een dochter Seijken. In de ORA Zuilichem komen we alleen (en bij herhaling) zoon Adriaen Willems Ruijter tegen.

Onze vraag is of iemand aanvullende gegevens heeft, met name over .........GHIJSBERTSZ, de echtgenoot van Seijken Willems.

Beschrijving van hun wapen: " 1 van goud met gepunte kruisjes van keel (NB zijn wapen) 2 van sinopel met een wit schaap (NB haar wapen). Door beschadiging zijn waarschijnlijk twee visschen in het eerste en een zwaard of degen in het tweede onzichtbaar. 1628. In bloet is quaet fenijn, noch sijn er tongen die arger sijn" We vonden vermoedelijk een bijpassende scherf met als helmteken: twee vissen.

De derde scherf: "Jan Willemsz Ruijter tot Braeckel 1628" Beschrijving uit de archieven: "Een ander wapen van sinopel met een wit schaap, boven t'welk een blanke degen met goud gevest, en een gouden bol op de punt".
Plaats reactie