Gilde van Sint Lucas, Zaltbommel

Op dit forum zijn alle vragen en nieuwtjes welkom mbt de historie van de Bommelerwaard. Merk op dat genealogische en archeologische berichten beter in hun eigen forum geplaatst kunnen worden.

Moderator: josdekloe

jan van willigen
Berichten: 6
Lid geworden op: zo jan 10, 2010 3:11 pm

Gilde van Sint Lucas, Zaltbommel

Bericht door jan van willigen »

Op 4 november 1641 werd in Zaltbommel de Gilde van Sint Lucas opgericht, zo werd in de resoluties van het stadsbestuur vastgelegd. Het was het platform voor schilders, glasmakers en glasschrijvers, zoals ook in enkele andere grote steden. Het tweekoppig bestuur van het gilde bestond uit een glasmaker/schrijver en een schilder. Wie lid werd betaalde een goudgulden aan de burgemeester of drie guldens aan de kerkmeesters alsmede zes guldens aan de dekens van het gilde. In de Gamerense straat, achter de voormalige "Regulieren kerck" woonde in 1641 Jacob Jans glaesmaker.

Ik ben vooral geïnteresseerd in de glas-gerelateerde activiteiten in de beginjaren van het gilde, en namen van glasmakers die zich aansloten in deze periode. Het is überhaupt lastig om namen van Zaltbommelse glasmakers medio 17e eeuw terug te vinden....
Plaats reactie