Gebrandschilderd glas 1339 Brakel

Op dit forum zijn alle vragen en nieuwtjes welkom mbt de historie van de Bommelerwaard. Merk op dat genealogische en archeologische berichten beter in hun eigen forum geplaatst kunnen worden.

Moderator: josdekloe

jan van willigen
Berichten: 6
Lid geworden op: zo jan 10, 2010 3:11 pm

Gebrandschilderd glas 1339 Brakel

Bericht door jan van willigen »

Het oudste fragment gebrandschilderd glas in Nederland is van circa 1280 (glasvondst Roermond). Ook in Brakel zou in het oude slot een zeer oud gebrandschilderd raam zijn geweest: “De groote zaal welks hoog verwulf veelvuldig beschildert en rijk verguld was, had drie diepe geboogde kruisramen op welker glazen onder anderen de beeltenissen en geslachtwapens van Reinald II hertoge van Gelre en van dezelfs gemaline Alionore van Engeland met het jaartal 1339 gezien werden, die in fraaie kleuren geschilderd een zacht en twijfelachtig licht over de aanwezenden verspreidde”.

Wilhelmus van Dam schreef dit in zijn "Histories romantische tijdkortingen", waarvan de complete tekst werd afgedrukt in TdV&L 1976. Achter deze intrigerende passage staat een bronnummer (16), maar de bedoelde annotaties werden nooit teruggevonden (aldus ook de redactie van TdV&L). De passage maakt onderdeel uit van een goed gedocumenteerd verslag van de inwijding van de nieuwe kerkklok in Brakel op 3-8-1422. Werkelijk alle heren, ridders, abten (Bern, Marienweerd) waren bij de feestelijkheid aanwezig (namen, gerechten en feestprotocol en programma worden zeer nauwgezet beschreven).

De bronvermelding ontbreekt, maar doet de beschrijving van deze gebeurtenis misschien bij iemand een belletje rinkelen, welke persoon of welk klooster de oorspronkelijke verhandeling kan hebben vastgelegd?
Plaats reactie